KingaKosmala13

KingaKosmala13

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 58]

Schab w czerwonym winie ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schabowe podaję z puree ziemniaczanym jako świąteczny obiad.

Schab w czerwonym winie ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w czerwonym winie ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Schab w czerwonym winie ze śliwkami
Plastry schabu nacieramy solą i pieprzem i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.Na patelni rozgrzewamy masło ,na którym obsmażamy plastry schabu z obu stron na złoty kolor.Mięso przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego i zalewamy gorąca woda tak by tylko zakryła mięso.Dolewamy wino i dodajemy śliwki Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi..Gotujemy na wolnym ogniu 45 minut.Po tym czasie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.Jeszcze minutę gotujemy.Gotowe
Schab w czerwonym winie ze śliwkami
Plastry schaby nacieramy sola i pieprzem,nastepnie lekko rozbijamy tłuczkiem.
Schab w czerwonym winie ze śliwkami
Roztapiamy masło na patelni.Następnie obsmażamy schab z obu stron.
Schab w czerwonym winie ze śliwkami
Obsmarzony schab,przekładamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy woda by zakryła mięso,dolewamy wino,dodajemy sliwki.DUSIMY 45minut bez przykrycia.
Schab w czerwonym winie ze śliwkami
Gdy schab jest już miękki dodajemy smietanę.Dokładnie mieszamy po minucie wyłączamy.