Sposób przygotowania:
Schab w lekkim sosie
Wodę, amaretto i ocet jabłkowy lekko podgrzewamy, dodajemy delikatnie stłuczone mięsko, a gdy zacznie blednąć resztę składników do sosu. Wszystko dusimy około 15-20 minut, w razie konieczności podlewając niewielką ilością wody. Na moment wyjmujemy mięso i zagęszczamy sosik, który już i tak pachnie zachęcająco .Do 1/4 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki i szczyptę wegety, dokładnie mieszamy i dodajemy do naszego sosu. Teraz ponownie wkładamy kotlety i chwilę jeszcze dusimy na małym ogniu mieszając. Schabik podajemy z kaszą gryczaną ugotowaną na wywarze z kostki warzywnej, kiełkami i jarzynami gotowanymi na parze. Mięsko polewamy naszym super sosikiem, dopiero teraz nasza potrawa nabierze klasy i sprawi, że banalny kawałek kotlecika zamieni się w interesujące danie. Dodatkowo oprócz kaszy możemy podać brązowy ryż, a całość ożywi posiekany drobno szczypiorek. Smacznego.
Sarenka