2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Schab w maśle z ziołową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Schab jest soczysty aromatyczny dzięki marynacie z masła rozpływa się w ustach po upieczeniu...pyszne mięso na różne okazje.

Schab w maśle z ziołową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w maśle z ziołową nutą

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 120 g miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypioru cienkiego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka świeżego majeranku i rozmarynu
  • chili jalapeno do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól himalajska grubo mielona do smaku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Schab w maśle z ziołową nutą
Schab myję pod bieżącą wodą,osuszam na ręczniku papierowym,kładę na deskę oprószam solą i majerankiem i kroję grubsze plastry ale nie do końca tak aby się nie rozwalało. Przygotowuje nadzienie z masła:miękkie masło o temp pokojowej wkąłdam do miseczki,świeże ziołą myję osuszam i siekam drobno dodaję do masła,solę do smaku i dodaję pieprz oraz zmiażdżony i obrany czosnek wszystko razem ucieram.tak przygotowaną mieszanka wkładam w środek każdego plastra mięsa i dociskam do siebie tak aby znowu był jeden kawałek mięsa,smaruję wierzch oliwą posypuję pieprzem solą majerankiem suszonym oraz chili jalapeno. Tak przygotowane mięso zawijam w folie aluminiową tak aby łączenie folii znajdowało się u góry,by w trakcie pieczenia sos z mięsa nie wypływał do naczynia.wkładam na kilka godzin do lodówki tak zamarynowane mięso po czym wyciągam i piekę podlane szklanka wody w naczyniu około 1 godziny w temp 190*c Na 10 minut przed końcem pieczenia można delikatnie uchylić folię aby mięsko troszkę się przyrumieniło.
Schab w maśle z ziołową nutą
miękkie masło ucieramy z posiekanymi ziołami
Schab w maśle z ziołową nutą
schab nacinamy w grubsze plastry i smarujemy mieszanką
Schab w maśle z ziołową nutą
złaczamy ponownie mięso w jeden kawałek dociskając
Schab w maśle z ziołową nutą
smarujemy oliwą obsypujemy resztą zioł owijamy w folię i odstawiamy do lodówki na kilka godzin

Tagi:

beza schab bezy