margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Schab w (nie)winnym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Schab w winnym sosie dobry na obiad i na elegancką kolację.

Schab w (nie)winnym sosie

Składniki:

Schab w (nie)winnym sosie

 

  • schab tak ok 1kg
  • marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • przyprawa do mięs
  • kilka łyżek sosu sojowo-grzybowego Tao Tao
  • oliwa
  • sos:
  • 2 cebule
  • 1-2 marchewki
  • 3/4 szklanki czerwonego wina (ja użyłam półwytrawnego)
  • sos sojowo-grzybowy do smaku
  • kilka suszonych grzybów
  • planta lub inny tłuszcz/ olej
  • mąka
  • woda
  • sól,pieprz
  • ew. niepełna łyżka mąki i jogurtu naturalnego

 

 

Sposób przygotowania:

Schab w (nie)winnym sosie
Schab pokroić na plastry 1,5-2 cm. Ząbki czosnku rozgnieść i rozetrzeć razem z solą. Każdy plaster natrzeć czosnkiem i posypać przyprawą do mięs. Następnie skropić sosem sojowo-grzybowym i oliwą. Mięso włożyć do lodówki na ok 1,5 godziny, żeby ładnie przeszło marynatą. Mięso po wyjęciu z lodówki delikatnie oprószyć mąką i wkładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć każdy plaster z obu stron. Cebule pokroić w piórka, posolić i popieprzyć dodać do mięsa. Marchewki obrać i obieraczką zetrzeć na cieniutkie nitki lub pokroić w cieniutkie talarki. Kiedy cebula się przyrumieni dodać marchewkę. Mięso co jakiś czas obracać żeby się nie przypaliło (ja nakłuwałam również widelcem żeby puszczało sok). Następnie wlewamy czerwone wino i dodajemy sos sojowy do smaku. Dorzucamy kilka suszonych grzybków. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką i wszystko razem dusimy do ok. 35-40 min. Możemy podczas duszenia dolać trochę wody jeśli jest taka konieczność lub sos wydaje nam się zbyt aromatyczny. Na koniec możemy zagęścić sos łyżką mąki i jogurtu naturalnego. Smacznego