Sposób przygotowania:
Schab w (nie)winnym sosie
Schab pokroić na plastry 1,5-2 cm. Ząbki czosnku rozgnieść i rozetrzeć razem z solą. Każdy plaster natrzeć czosnkiem i posypać przyprawą do mięs. Następnie skropić sosem sojowo-grzybowym i oliwą. Mięso włożyć do lodówki na ok 1,5 godziny, żeby ładnie przeszło marynatą. Mięso po wyjęciu z lodówki delikatnie oprószyć mąką i wkładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć każdy plaster z obu stron. Cebule pokroić w piórka, posolić i popieprzyć dodać do mięsa. Marchewki obrać i obieraczką zetrzeć na cieniutkie nitki lub pokroić w cieniutkie talarki. Kiedy cebula się przyrumieni dodać marchewkę. Mięso co jakiś czas obracać żeby się nie przypaliło (ja nakłuwałam również widelcem żeby puszczało sok). Następnie wlewamy czerwone wino i dodajemy sos sojowy do smaku. Dorzucamy kilka suszonych grzybków. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką i wszystko razem dusimy do ok. 35-40 min. Możemy podczas duszenia dolać trochę wody jeśli jest taka konieczność lub sos wydaje nam się zbyt aromatyczny. Na koniec możemy zagęścić sos łyżką mąki i jogurtu naturalnego. Smacznego
dobry