Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pieczony schab na ciepło pasuje do drugiego dania, natomiast na zimno może być na kanapki na śniadanie lub kolację.

Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • pieprz czarny mielony wg uznania
  • przyprawa do dań wg uznania
  • 3 łyżki melasy z granatem
  • 5 sztuk pomarańczy sycylijskich
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • majeranek wg uznania
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą

1.

Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą
Umyty i osuszony schab w naczyniu ceramicznym

Na początku przygotowałam naczynie ceramiczne. Później umyłam mięso pod bieżącą wodą i wysuszyłam ręcznikami papierowymi. Położyłam schab w naczyniu.

2.

Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą
Schab oprószony przyprawą do dań w naczyniu ceramicznym

Następnie oprószyłam mięso przyprawą do dań.

3.

Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą
Schab polany melasą z granatu, potem przykryty folią silikonową

W następnej kolejności polałam mięso melasą z granatu. Później naczynie przykryłam folią silikonową i włożyłam do lodówki na kilka godziny.

4.

Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą

Po wyjęciu z lodówki naczynia pomarańcze sycylijskie obrałam ze skóry, pokroiłam w plastry i obłożyłam schab.

5.

Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą

Dalej wlałam czerwone wino. Suszony majeranek roztarłam w dłoniach i dosyć obficie obsypałam mięso.

6.

Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą

Na wierzchu mięsa poukładałam obrany czosnek i pokrojone chłodne masło.

7.

Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i piekłam mięso przez 1 godzinę. Upieczone mięso pozostawiłam na jakiś czas w piekarniku.

8.

Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą

Smacznego !


Tagi:

schab mięso