Sposób przygotowania:
Schab w pomarańczach sycylijskich z melasą1.
Na początku przygotowałam naczynie ceramiczne. Później umyłam mięso pod bieżącą wodą i wysuszyłam ręcznikami papierowymi. Położyłam schab w naczyniu.
2.
Następnie oprószyłam mięso przyprawą do dań.
3.
W następnej kolejności polałam mięso melasą z granatu. Później naczynie przykryłam folią silikonową i włożyłam do lodówki na kilka godziny.
4.
Po wyjęciu z lodówki naczynia pomarańcze sycylijskie obrałam ze skóry, pokroiłam w plastry i obłożyłam schab.
5.
Dalej wlałam czerwone wino. Suszony majeranek roztarłam w dłoniach i dosyć obficie obsypałam mięso.
6.
Na wierzchu mięsa poukładałam obrany czosnek i pokrojone chłodne masło.
7.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i piekłam mięso przez 1 godzinę. Upieczone mięso pozostawiłam na jakiś czas w piekarniku.
8.
Smacznego !