Sposób przygotowania:
Schab w sosie cebulowym
Mięso myjemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe oraz ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na patelni rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy z każdej strony mięso na rumiano. Gdy wywar się zagotuje przekładamy do niego mięso i dusimy na wolnym ogniu. Na pozostałym na patelni oleju szklimy wcześniej obrana i pokrojoną w kostkę cebulę, którą także przekładamy do garnka. Gdy mięso będzie miękkie , a cebula rozgotowana, wyciągamy schab. Sos miksujemy lekko blenderem aby pozostały wyczuwalne kawałki cebuli i zaciągamy mąką wymieszana z wodą. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku. Mięso polewamy sosem i podajemy z ugotowana kaszą lub ziemniakami.