madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Schab w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste danie, które nie sprawi nikomu trudności wystarczy schab, przyprawy i cebula. Ugotujemy ciekawe danie z małej ilości produktów.

Schab w sosie cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w sosie cebulowym

 

Sposób przygotowania:

Schab w sosie cebulowym
Mięso myjemy i osuszamy, a następnie przyprawiamy do smaku solą, mielonym pieprzem oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe oraz ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie na patelni rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy z każdej strony mięso na rumiano. Gdy wywar się zagotuje przekładamy do niego mięso i dusimy na wolnym ogniu. Na pozostałym na patelni oleju szklimy wcześniej obrana i pokrojoną w kostkę cebulę, którą także przekładamy do garnka. Gdy mięso będzie miękkie , a cebula rozgotowana, wyciągamy schab. Sos miksujemy lekko blenderem aby pozostały wyczuwalne kawałki cebuli i zaciągamy mąką wymieszana z wodą. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy do smaku. Mięso polewamy sosem i podajemy z ugotowana kaszą lub ziemniakami.
Schab w sosie cebulowym
W garnku zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi
Schab w sosie cebulowym
Plastry schabu rumienimy na rozgrzanym oleju
Schab w sosie cebulowym
Na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną cebulę
Schab w sosie cebulowym
Wszystkie składniki dusimy na wolnym ogniu

Tagi:

schab cebula