Sposób przygotowania:
Schab w sosie śliwkowm
Schab myjemy, szpikujemy śliwką, macerujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny(osobiście mięso zostawiam na24h). Rozgrzewamy gęsiarkę lub też podobny rondel lub garnek z olejem kładziemy na niego schab i podsmażamy z każdej strony na rumiany kolor. W trakcie smażenia wrzucamy cebulkę pokrojoną na cztery części i resztę śliwek. Jak wszystko będzie zrumienione zalewamy wodą dodając ziele i liścia i dusimy na małym ogniu , pod przykryciem do miękkości schabu. Gdy mięso będzie dobre ( ja sprawdzam przez nakłuwanie, jeżeli nie wycieka krew mięso jest dobre) wyciągamy je a wywar przecieramy przez sitko lub miksujemy blenderem. Zmiksowany wywar przyprawiamy do smaku, zagęszczam,y mąką.Schab roimy w plastry i polewamy sosem. Najlepiej podawać z kluskami lub ziemniakami. Natomiast jeżeli schab na zostanie możemy zjeśc na zimno.