kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Schab w ziemniaczanej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wygląda i smakuje wspaniale

Schab w ziemniaczanej panierce

Składniki:

Schab w ziemniaczanej panierce

 

  • 4 kotlety schabowe (po 8 dkg każdy)
  • 20 dkg sałaty
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 średnie jabłka
  • 2 żółtka
  • 2 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego (z czerwonego wina)
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Schab w ziemniaczanej panierce
Ziemniaki i jabłka ucieramy na grubej tarce a potem odciskamy je w czystej lnianej ściereczce. Dodajemy do nich żółtka i kminek a potem bardzo dokładnie mieszamy.Kotlety otaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy je na 3 łyżkach oleju tak po 4-5 minut z każdej strony.Z naszych pomidorów zdejmujemy skórkę (ja zwyczajnie polewam je gorącą wodą :))Przekrajamy pomidory na połowy i usuwamy nasionka. Kroimy miąższ w romby i dodajemy go do porwanej sałaty (sałaty sie nie kroi!) razem z siekana cebulką. Mieszamy dokładnie. Ocet winny mieszamy z 3 łyzkami przegotowanej chłodnej wody, dolewamy resztę oleju (1 łyżke), doprawiamy go solą i pieprzem i dopiero wtedy ucieramy te składniki ze sobą. Tym sosem polewamy sałatę. Kotlety podajemy z sałatą i sosem. Smacznego!