Sposób przygotowania:
Schab z czosnkiem
Schab zasznurować gęsto cienkim sznureczkiem. Dwa ząbki czosnku obrać, pokrajać w plasterki, naszpikować nim mięso, natrzeć solą i pieprzem i zostawić na godzinę. Po tym czasie wstawić do gorącego piekarnika (220 st) i zarumienić ze wszystkich stron. Gdy mięso będzie rumiane, dorzucić nieobrany czosnek, poćwiartowane cebule, tymianek i pokruszony listek laurowy. Polać winem zmieszanym z 1/2 szkl wody. Zmniejszyć temp do 160 st. Piec godzinę, polewając i 2 razy obracając. Zgasić ogień i na 10 minut zostawić w piekarniku. Po wyjęciu pieczeni, blachę podlać wrzącą wodą, sos przecedzić i podać w sosjerce. Pieczeń krajać na plastry, podawać z brukselką i ziemniakami puree.