Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Schab z kielbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Schab z kiełbasą najlepiej podawać ułożone na sosie

Schab z kielbasą

Składniki:

Schab z kielbasą

 

  • 1,5 kg schab bez kości,
  • 30 dag kiełbasa podwawelska,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1 szt cebula,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 2 szkl bulion warzywny,
  • 2 łyżki smalec,
  • 3 łyżeczki kminek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab z kielbasą
Mięso umyć, przez środek wzdłuż wyciąć otwór, włożyć kiełbasę, natrzeć czosnkiem roztartym z sola, oprószyć pieprzem i zrumienić na smalcu ze wszystkich stron. Obsmażony schab przełożyć na brytfannę, posypać kminkiem, włożyć do piekarnika. w trakcie pieczenia podlewać bulionem. Na tłuszczu w którym smażyło się mięso, zrumienić posiekaną cebulę. Upieczony schab, pokroić na porcje. Do sosu po pieczeni, dodać koncentrat pomidorowy, cebulę i rozmieszaną z wodą mąkę, zagotować. Przyprawić do smaku.