Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Schab z konfitura zurawinowa i serem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pozytywnie zaskoczyl mnie smak tych kotletów.

Schab z konfitura zurawinowa i serem

Składniki:

Schab z konfitura zurawinowa i serem

 

  • 3 plastry schabu bez kosci - ok 1 centymetrowej grubosci,
  • 3 kopiaste lyzeczki konfitury zurawinowej,
  • 3 plastry sera zóltego,
  • duze jajo,
  • bulka tarta i maka (uzylam kukurydzianej) do panierki, vegeta,
  • sól, pieprz ziolowy prymat, papryka slodka w proszku, 3 kropelki octu balsamocznego, oregano,
  • olej lub oliwa do smazenia

Sposób przygotowania:

Schab z konfitura zurawinowa i serem
Plastry schabu myjemy, osuszamy recznikiem papierowym i z obu stron lekko rozbijamy pod folia. Kazdy plat posypujemy sola, pieprzem, papryka i oregano. Na jednej stronie miesa, polewamy po kropelce octu balsamicznego i wcieramy ja w schab, po czym smarujemy konfitura zurawinowa na calej powierzchni i na srodku ukladamy kawalek zóltego sera. Skladamy schab na pól, zamykajac zurawine i ser w srodku. Roztrzepujemy jajko i dodajemy niewielka ilosc vegety. Obtaczamy mieso najpierw bardzo dokladnie w mace, potem w jajku, a nastepnie w tartej bulce. Na patelni dobrze rozgrzewamy tluszcz i smazymy schabowe na rumiano z obu stron, na srednim ogniu po czym przykrywamy je pokrywka i przez jakis czas dosmazamy na wolnym ogniu. Podajemy na goraco z pieczywem, ryzem lub ziemniakami, sosem i surówka.

Inspiracja: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15898