Sposób przygotowania:
Schab z kością nadziewany świętami
Schab w kawałku myjemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Teraz bardzo precyzyjnie zacznij rozkrawać schabik od kości, aby po rozkrojeniu powstała "autostrada" tzn jeden długi kawałek. Rozkrój go na cienko ok 1,5 cm. Cebulę zszatkuj na bardzo drobno. Na samym początku naszego schabiku usyp "ścieżkę" z sezamu od jednego krańca do drugiego. Następnie ułóż 3 śliwki, czosnek pokrojony w plasterki i na to cebulę, następnie zawiń mięso o obrót, znów ułóż śliwki, czosnek i obsyp cebulą ( możesz również zaznaczyć miejsce zwijania śliwką i obsypać od razu cebulą), tak postępuj do kości. Przy kości do śliwki i cebuli dodaj jeszcze listek. Następnie naszą roladę schabową zwiąż sznurkiem spożywczym, lekko dociskając sznurek do mięska. Rozgrzej prodiż, wlej olej i włóż mięso. Po 10 minutach przekręć mięso dołem do góry i polej 2 łyżkami piwa. Następnie po 10 minutach odlej cały tłuszcz i dalej piecz. W odstępach ok 5 min podlewaj piwkiem. Po 20 minutach. Do zlanego wcześniej tłuszczu dodaj cebulę pokrojoną drobno i znów wlej o schabu, łącznie z resztą piwa. Całość duś jeszcze ok 10-15 min. Po wyciągnięciu nożyczkami odetnij sznurek i pokrój w plasterki. Podawaj z ziemniakami i borówkami. Upieczony w ten sposób schab, jest mięciutki i nie jest suchy. Smacznego
darmiona
kasperki2
dziękuję, u mnie wszyscy uwielbiają suszone śliwki, ale zamiast śliwki połóż żurawinę, będzie również pyszne
darmiona
o, faktycznie a żurawinę kocham:-)