SUPERPRZEPIS

Schab z kurkami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Schab z kurkami Więcej zdjęć (5)

Przepyszny schab faszerowany kurkami, który można podawać na gorąco lub na kanapki. Przepis został zaczerpnięty z zagranicznej strony.

Składniki:

Schab z kurkami

Na schab

  • schab - 700 g

Farsz :

  • kurki - 380 g
  • cebula - 1 szt
  • natka pietruszki - 0,5 pęczka
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • jajko - 1 szt
  • ser żółty - 4 plastry
  • sól i pieprz
  • vegeta

Sposób przygotowania:

Schab z kurkami
Przygotowanie:

Schab opłukać, osuszyć.

W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, ale nie do końca mięsa, natrzeć wewnątrz i zewnątrz, solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny do lodówki.

W tym czasie umyć kurki osączyć, na sicie, pokroić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię z tłuszczem, lekko podsmażyć.

Dodać kurki, posypać Vegetą, solą i pieprzem, smażyć kilka minut, ostudzić.

Przełożyć grzyby do miski, dodać pokrojony ser w kostkę, jajko i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Nakładać do kieszeni schabu farsz, lekko dopychając łyżką drewnianą, spiąć brzeg wykałaczkami.

Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez 60 minut.
Schab z kurkami
Kurki zostały usmażone i wymieszane z natką pietruszki
Schab z kurkami
Wszystkie składniki na farsz zostaną dokładnie wymieszane.
Schab z kurkami
W schabie został zrobiony otwór i nadziany farszem
Schab z kurkami
Schab został przełożony do naczynia żaroodpornego i upieczony.