Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Schab z tajskim smaczkiem :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Z oryginalną kuchnią tajską to za wiele wspólnego nie ma – ale ,, smaczek jest „ .

Schab z tajskim smaczkiem :

Składniki:

Schab z tajskim smaczkiem :

 

  • 2 kotlety schabowe
  • 1 plasterek imbiru świeżego
  • 3 łyżki oleju ( ryżowy )
  • 2 łyżeczki ,, zielonej pasty curry „
  • 1 łyżeczka proszku curry
  • ½ marchewki utartej na grubej tarce jarzynowej
  • 2 łyżki pokrojonej w cienkie paseczki papryki
  • ¼ pora pokrojonego w pół plasterki
  • 3 łyżki utartej na grubej tarce białej rzodkwi
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • garść bambusa z puszki pokrojonego w słupki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Schab z tajskim smaczkiem :
Mięso pokroić w paseczki .Posolić i posypać pieprzem .W woku rozgrzać olej . Włożyć imbir i chwilę smażyć . Dorzucić mięso i mieszając smażyć na rumiano .Odłożyć na bok . Na pozostały w woku tłuszcz wsypać marchew i rzodkiew .Smażyć 5 minut ( mieszając ) .Dodać bambus , wiórki kokosowe, pastę curry , proszek curry – zalać mlekiem kokosowym .Dusić ok. 15 minut . Dołożyć mięso . Wymieszać .Ogrzewać jeszcze 5 minut .
Podawać z ryżem na sypko .

Tagi:

schab mięso