anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Schab z niespodzianką w sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Najlepiej smakuje z ryżem i surówką:)

Schab z niespodzianką w sosie

Składniki:

Schab z niespodzianką w sosie

 

  • 1 kg schabu środkowego wieprzowego
  • 2 cebule
  • kilka plastrów żółtego sera
  • kilka plastrów szynki wiejskiej babuni
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 sos pieczarkowy Knorr
  • 2 szklanki wody
  • czubata łyżka masła roślinnego

Sposób przygotowania:

Schab z niespodzianką w sosie
Schab umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w miarę cienko,rozbić,posolić posypać pieprzem. Na każdy rozbity kotlet ułożyć kawałek żółtego sera,kawałek cebuli i kawałek szynki,zwinąć,masło rozgrzać na patelni,układać mięso zwinięciem do dołu(nie musimy niczym wiązać,schab jak się przypiecze to się nie rozwali)obsmażyć na złoty kolor. Sos pieczarkowy rozrobić w 2 szklankach wody,wlać do mięsa,dusić 15 min na malutkim ogniu,na końcu mięsko wyjąć,wlać do sosu 2 łyżki śmietany i posiekany koperek ,wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć schab do sosu i delikatnie wymieszać. Smacznego.