Sposób przygotowania:
Schab z puree żurawinowym, kiełkami i anansem
Żurawinę zalać szklanką wrzątku i odłożyć na 15 minut. Mięso umyć, osuszyć i porządnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Natrzeć obficie mieszanką przypraw. Namoczoną żurawinę odkładnie odsączyć z wody. Przełożyć do blendera i zmiksować na puree. Przełożyć do miski. Kiełki brokułu drobniutko posiekać i dodać do żurawiny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na płat mięsa nałożyć połowę przygotowanego puree, na wierzchu ułożyć przekrojony na pół plaster ananasa i zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Odłożyć na około 1 godzinę do lodówki. Olej przelać do rondla i dobrze rozgrzać. Roladki panierować w jajku i bułce i kłaść na pół głęboki olej i smażyć aż będą rumiane uważając aby się nie przypaliło. Przed podaniem odsączyć na ręczniku papierowym i wyjąć wykałaczki. Smacznego!
BSz