lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Schab z suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

danie na około 8 porcji świetne na wyjątkową okazję

Schab z suszonymi owocami

Składniki:

Schab z suszonymi owocami

 

  • 1.5 kg schabu
  • 40 dag suszonych owoców (morele,figi,śliwki,jabłka,żurawina)
  • 1 kieliszek śliwowicy
  • suszone zioła (majeranek,tymianek,bazylia,oregano)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab z suszonymi owocami
Suszone owoce skrop śliwowicą odstaw na 20 minut schab umyj i susz, a długim nożem natnij go wzdłuż by w mięsie powstała kieszeń. Natrzyj schab ziołami potem sola i pieprzem.Wstaw na godz do lodówki.Połową odsączonych owoców napełnij otwór w mięsie.Na patelni rozgrzej tłuszcz szybko obsmaż schab ze wszystkich stron i przełóż do brytfanny obsyp pozostałymi owocami.Polej śliwowicą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 1.5 godziny.