Sposób przygotowania:
Schab z suszonymi śliwkami
Schab myjemy, sparzamy wrzątkiem. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy, wsypujemy 2 szczypty sol, pieprzi oraz majeranek. Sporządzoną mieszaniną smarujemy schab. Do rondla wlewamy oliwy, podgrzewamy ją, następnie wkładamy mięso i obsmażamy je ze wszystkich stron. Gdy już będzie rumiane, wlewamy do rondla szklankę wody, i od tej pory dusimy mięso pod przykryciem, dolewając wodę od czasu do czasu. Śliwki suszone myjemy i namaczamy je w ciepłej, przegotowanej wodzie ok 4 godzin.Po tym czasie kroimy je w paski usuwając pestki. Gdy schab będzie już miękki, kroimy go na porcje i wkładamy z powrotem do sosu, dokładamy śliwek, i dusimy wszystko razem ok. 15 minut. Podajemy z ziemniakami lub kluskami i kapustą lub surówką.