mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Schab zawijany z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny schab zawijany z kiełbasą.

Schab zawijany z kiełbasą

Składniki:

Schab zawijany z kiełbasą

 

  • 1 kg schabu
  • 700 g surowej białej kiełbasy( lub też ewentualnie farszu z mielonego mięsa wieprzowego z przyprawami)
  • 1 cebula
  • 2 kostki pieczeniowe
  • masło
  • 2 łyżki mąki
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab zawijany z kiełbasą
Na początku schab kroimy w około dwucentymetrowe plastry, a następnie rozbijamy przez folię tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy z obu stron solą , pieprzem oraz wymieszaną bazylią i oregano. KIełbasę obieramy z osłonki. Na każdy kawałek schabu nakładamy garść farszu i zwijamy w rulonik. Tak przygotowane ruloniki obsmażamy na maśle na złoty kolor ze wszystkich stron z obraną cebulą przekrojoną na pół. Następnie zalać taką ilością wody, aby przykryć ruloniki. Dodac kostki pieczeniowe. Dusić pod przykryciem około 60-90 minut. Sos zagęścić mąką. Doprawić do smaku. Można serwować udekorowane liśćmi sałaty oraz czerowną papryką.