LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

schab ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

dla tych co lubią schabowe z owocami a konkretnie ze śliwką

schab ze śliwkami

Składniki:

schab ze śliwkami

 

  • 1kg schabu bez kości
  • 300 g suszonych śliwek
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżeczki margaryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz

Sposób przygotowania:

schab ze śliwkami
N i znowu to samo ;) Schab umyć ,natrzeć solą ,pieprzem majerankiem i możemy dać odrobinę roztartym czosnkiem .Odstawić w chłodne miejsce na 1 h. Śliwki koniecznie sparzyć (można gorącą wodą z czajnika ) i wyjąc pestki nożem nakłuć głęboko mięso i w otwory włożyć parę śliwek ,A na patelni rozgrzać margarynę i obsmażyć mięso ze wszystkich stron włożyć do brytfanny,dodać tłuszcz ze smażenia wlać 3-4 łyżki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C piec 1 h między czasie pieczenia często polewać sosem .W połowie pieczenia mięso obłożyć pozostałymi śliwkami i podlewać .Upieczony schab pokroić na plastry no i gotowe do jedzenia jak i na ciepło i na zimno , można również zjeść z bułką