kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Schab ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszny ale do przygotowania trzeba mieć spryt i anielską cierpliwość :)

Schab ze śliwkami

Składniki:

Schab ze śliwkami

 

  • 200g suszonych śliwek
  • 1,5-2 kg schabu
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 20g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 litra białego wina
  • 200 g śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwkami
Mięso mocno zasznurować. Przez środeczek wzdłuż wydrążyć kanał (ja robię to dłuuugim i cienkim nożem a potem poszerzam trzonkiem drewnianej łyżki).. Teraz kanał wypełniamy śliwkami-i to jest najtrudniejsze. Następnie mięso doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Rozpuszczamy masło , mieszamy je z oliwą i na tym obsmażamy mięso. Do tłuszczu dodajemy wino, śmietanę i dokładnie mieszamy.Znów wkładamy do tłuszczu mięso i pieczemy powyżej 1 godziny przykryte w piekarniku w 220*C. Zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut-zrumieni się ładnie. Podajemy pokrojone w plastry z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.