Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2736]

Schab ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Schab ze śliwką w nowej odsłonie

Schab ze śliwkami

Składniki:

Schab ze śliwkami

 

  • 1 kg schab bez kości,
  • 1 łyżka kminek,
  • 20 dag śliwki suszone,
  • 2 ząbki czosnek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 2 łyżki oliwa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwkami
Mięso umyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, mielonym kminkiem, oprószyć pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin. Następnie mięso włożyć na kilka minut do wrzącej wody, wyjąć, oprószyć solą i zrumienić ze wszystkich stron na oliwie, podlać wodą i dusić pod przykryciem. W czasie pieczenia dodać śliwki i gotować do miękkości. Miękkie mięso pokroić na porcje, Śliwki razem z sosem zmiksować, przyprawić do smaku i polać mięso.