eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Schabowe Eli pod pieczarkową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne danie z piekarnika.

Schabowe Eli pod pieczarkową pierzynką

Składniki:

Schabowe Eli pod pieczarkową pierzynką

 

  • 4 kotlety schabowe(2 cm grubość)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól,pieprz,czosnek granulowany,przyprawa do grilla
  • olej

Sposób przygotowania:

Schabowe Eli pod pieczarkową pierzynką
Kotlety lekko rozbić tłuczkiem,natrzeć solą,pieprzem,czosnkiem,przyprawą do grilla,skropić olejem,dać do pojemnika z pokrywką i włożyć do lodówki(najlepiej na noc)na kilka godzin.Wyjąć kotlety i obsmażyć z obu stron na oleju.Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć też na odrobinie oleju.Kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym,na nie rozłożyć pieczarki.Do smietany dodać pół szklanki wody,sól,pieprz,przyprawy według uznania,mąkę,dokładnie wymieszać i zalać kotlety.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 40 minut.Smacznego!