SUPERPRZEPIS

Schabowe prezenciki

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Schabowe prezenciki Więcej zdjęć (5)

Mięso schabowe zapieczone z farszem

Składniki:

Schabowe prezenciki

 

  • 5 kotletów schabowych
  • kilka pomidorków suszonych
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 3 plastry sera żółtego
  • 5 łyżeczek sera koziego
  • 0,5 cebuli
  • pieprz pomarańczowy
  • sól
  • szklanka wywaru warzywnego
  • mieszanka suszonego szczypiorku z pomidorem

 

Sposób przygotowania:

Schabowe prezenciki
Kotlety rozbijam na cienkie plastry.Następnie całość obsypuję pieprzem pomarańczowym i odrobiną soli. Suszonego pomidora kroję w drobną kostkę i układam na mięso. Plastry szynki i sera kroję w kostkę i kładę na kotlety. Cebulę obieram i siekam i dodaję do reszty. Na każdego kotleta kładę również po łyżeczce sera koziego. Całość zawijam zbierając boki do góry i robię mały woreczek. Zawiązuję nitką aby się nie rozpadło podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam szklanką wywaru warzywnego. Można po prosu zrobić bulion z kostki rosołowej. wierzch można posypać lekko czerwoną papryka lub chili. Całość zapiekam pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180C.
Schabowe prezenciki
mięso rozbijam na cienkie kotlety i posypuję pieprzem pomarańczowym
Schabowe prezenciki
z podanych składników nakładam na mięso farsz
Schabowe prezenciki
mięso związuje w małe woreczki i zaciskam nitką
Schabowe prezenciki
całość piekę w temp 180c przez około pół godziny