Sposób przygotowania:
Schabowe roladki - obiad w 1 dzień Świąt
Kotlety schabowe roztłucz dosyć cienko. W osobnym pojemniku połącz ze sobą koncentrat pomidorowy z pieprzem. Jaj ugotuj na twardo a po wystudzeniu pokrój w drobną kostkę i dodaj do koncentratu. Następnie dodaj pokrojoną bardzo drobno śliwkę i dżem żurawinowy. Dokładnie połącz ze sobą. Na koniec zetrzyj żółty ser. Porządnie składniki wymieszaj. Układaj na kotlecie ok 2 łyżeczki farszu i zawijaj w koperty. Na koniec zwiąż sznurkiem spożywczym aby się zawijaski nie rozeszły. W roztrzepanym jaju obtocz mięso a następnie w mące i smaż na głębokim oleju do zarumienienia. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem na sam dół wlej trochę ( chochelka ) sosu beszamelowego a następnie ułóż mięso. Gdy ułożysz całe mięso posyp go startym żółtym serem i zalej beszamelem Piecz w nagrzanym uprzednio piekarniku w temp. 180*C ok 30-45 min Podawaj z ziemniaczkami upieczonymi i posypanymi sczypiorkiem Smacznego