Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Schabowe tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Któż z nas nie lubi schaboszczaków? Robi się je szybko i są bardzo smaczne

Schabowe tradycyjne

Składniki:

Schabowe tradycyjne

 

  • 6 plastrów schabu wieprzowego b/k
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • kilka łyżek mąki
  • ok. 1 szkl. bułki tartej
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • do smażenia: olej

 

Sposób przygotowania:

Schabowe tradycyjne
Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby go nie porozrywać (i nie będzie pryskać). Oprószyć z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jajka roztrzepać z mlekiem. Kotlety panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem, zrumienić z obu stron. Najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków, marchewki albo zasmażanej kapusty.