gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Schabowe z brukselką i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane schabowe z brukselką i żółtym serem podaję z ziemniakami i surówką jako danie główne na obiad. Polecam.

Schabowe z brukselką i żółtym serem

Składniki:

Schabowe z brukselką i żółtym serem

 

Sposób przygotowania:

Schabowe z brukselką i żółtym serem

ETAP 1:

Schabowe z brukselką i żółtym serem
Brukselkę gotujemy do miękkości, odcedzamy.

Z brukselek obieramy pierwsze listki i gotujemy ją w wodzie z dodatkiem soli i cukru (po pół łyżeczki) do miękkości, odcedzamy i studzimy.

ETAP 2:

Schabowe z brukselką i żółtym serem
Rozite plastry schabu przyprawiamy z obu stron.

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do mięs.

ETAP 3:

Schabowe z brukselką i żółtym serem
Przyprawione plastry mięsa panierujemy w jajku i bułce tartej.

Przyprawione plastry mięsa maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej.

ETAP 4:

Schabowe z brukselką i żółtym serem
na podsmaażonym schabie ukłądamy połówki brukselki.

Schaby smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron. Gdy podsmażymy jedną stronę to układamy na niej połówki brukselek.

ETAP 5:

Schabowe z brukselką i żółtym serem
Mięso i brukselkę przykryway plastrem żółtego sera.

Brukselki przykrywamy plastrem żółtego sera. Smażymy przez chwilę.