Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Roladki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatne mięso z lekko kwaśnym i pachnącym lasem nadzieniem.

Roladki z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki z kapustą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Roladki z kapustą i grzybami
Kapustę lekko kroimy aby nie była zbyt długa, wrzucamy na wrzątek i gotujemy 15 min. Kminek, gorczycę i jałowiec mielimy w młynku lub ubijamy w moździerzu. Grzyby zalewamy ciepłą wodą, jak namokną kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dusimy grzybki razem z drobno krojoną cebulką. Kapustę odcedzamy, dodajemy do zrumienionych grzybów, doprawiamy mielonymi przyprawami, majerankiem oraz pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Filety rozbijamy na duże cienkie płaty. Każdy oprószamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy farszem. Krótkie brzegi składamy do środka i z dłuższego brzegu zwijamy roladki. Zostawiamy na 10 min, aby mięso się "zależało". Jajko rozbełtać z mlekiem solą i pieprzem, roladki panierujemy w jajku z mlekiem i bułce. Smażymy na dwóch łyżkach masła z odrobiną oleju. Smażymy wolno na rumiano z każdej strony. Osuszamy na ręczniku, po 10 min od zdjęcia z patelni można podawać.
Roladki z kapustą i grzybami
Grzyby smażymy na maśle aż się zarumienią.
Roladki z kapustą i grzybami
Dodajemy kapustę oraz resztę składników nadzienia i dusimy.
Roladki z kapustą i grzybami
Każdy płat mięsa, równomiernie smarujemy nadzieniem.
Roladki z kapustą i grzybami
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, resztę uzupełniamy olejem.