Sposób przygotowania:
Roladki z kapustą i grzybami
Kapustę lekko kroimy aby nie była zbyt długa, wrzucamy na wrzątek i gotujemy 15 min. Kminek, gorczycę i jałowiec mielimy w młynku lub ubijamy w moździerzu. Grzyby zalewamy ciepłą wodą, jak namokną kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dusimy grzybki razem z drobno krojoną cebulką. Kapustę odcedzamy, dodajemy do zrumienionych grzybów, doprawiamy mielonymi przyprawami, majerankiem oraz pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Filety rozbijamy na duże cienkie płaty. Każdy oprószamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy farszem. Krótkie brzegi składamy do środka i z dłuższego brzegu zwijamy roladki. Zostawiamy na 10 min, aby mięso się "zależało". Jajko rozbełtać z mlekiem solą i pieprzem, roladki panierujemy w jajku z mlekiem i bułce. Smażymy na dwóch łyżkach masła z odrobiną oleju. Smażymy wolno na rumiano z każdej strony. Osuszamy na ręczniku, po 10 min od zdjęcia z patelni można podawać.