kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Schabowe z sosikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

mięsko smakuje wyśmienicie , rozpływa się w ustach.

Schabowe z  sosikiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schabowe z sosikiem

 

  • 4-5 kotletów wieprzowych ze schabu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • szklanka bulionu wołowego
  • na panierkę:
  • po kilka łyżek mąki pszennej i bułki tartej
  • jajko
  • pieprz ,sól

 

 

 

Sposób przygotowania:

Schabowe z sosikiem
Kotlety rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem . Panierujemy najpierw rozbełtanym jajku potem w bułce wymieszanej z mąką. Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z obydwóch stron na mocno złoty kolor. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek . Do usmażonej cebuli dodajemy 2 łyżki mąki , po minucie wlewamy bulion., mieszamy aż sos zgęstnieje , po chwili wkładamy upieczone wcześniej kotlety i dusimy przez ok. 30-40 min na bardzo małym ogniu aż mięso będzie miekkie , mieszając co jakiś czas delikatnie uważając aby panierka z kotletów nie odpadła.W zależności jak mocny chcemy mieć sos tak mocno musimy wcześniej usmażyć nasze kotlety.
Schabowe z  sosikiem
kotlety smażymy na ciemny złoty kolor z obydwóch stron
Schabowe z  sosikiem
do sosu z cebuli czosnku i bulionu dokładamy upieczone kotlety
Schabowe z  sosikiem
posiekaną cebulę i czosnek smażymy kilka minut