LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Schabowy inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nowy smak delikatnych i bardzo chrupiących kotletów.

Schabowy inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowy inaczej

 

  • kotlety schabowe wieprzowe 4
  • jaja 2
  • czosnek 2 ząbki
  • majeranek 2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz naturalny mielony ½ łyżeczki
  • mleko 1 szklanka
  • mąka, bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Schabowy inaczej
Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Utrzeć razem z solą, pieprzem i majerankiem. Powstałą masą natrzeć kotlety z obu stron, przełożyć do głębszego naczynia i zalać mlekiem. Odstawić do lodówki, najlepiej na noc. Następnie wyjąc kotlety, osaczyć z zalewy, do której wbić jaja i roztrzepać widelcem. Sznycle panierować w mące, mleku z jajami i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podawać z ziemniakami i surówką.
Schabowy inaczej
Przygotowanie pasty do natarcia kotletów.
Schabowy inaczej
Nacieranie rozbitych kotletów pastą i zalanie mlekiem.
Schabowy inaczej
Panierowanie kotletów z zalewy w mące, mleku z jajem, bułce tartej.
Schabowy inaczej
Smażenie panierowanych kotletów z zalewy.