jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Schabowy w panierce gryczanej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotlety schabowe z chrupiącej panierce gryczanej.

Schabowy w panierce gryczanej

Składniki:

Schabowy w panierce gryczanej

 

  • kotlety schabowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków gryczanych
  • mąka razowa
  • sól, pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Schabowy w panierce gryczanej
Rozbijamy delikatnie kotlety tłuczkiem, smarujemy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstawiamy na kwadrans w chłodne miejsce. Jajo rozkłócamy. Kotlety posypujemy solą, pieprzem czarnym i ziołowym a następnie mąką. Zanurzamy kotlety w jajku. Panierujemy kotlety w płatkach gryczanych i smażymy je z obydwu stron na rumiany kolor. Kotlety podajemy z ziemniakami posypanymi zieleniną i buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty.

Tagi:

schab mięso