Sposób przygotowania:
Schabowy z mlecznej solanki
Schab porcjujemy oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozbijamy tak jak na tradycyjne schabowe. Mleko przelewamy do miski, dodajemy sól(w takiej ilości by mleko było naprawdę słone-musi to być jakby solanka) , pieprz czarny mielony i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy solankę i wkładamy do niej rozbity schab. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Następnie odcedzamy z solanki, panierujemy najpierw w bułce tartej. Jako rozmącamy z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni . Kotlety zanurzamy (każdy osobno) w jajku i smażymy na gorącym tłuszczu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 30 min. do nagrzanego do 180*C piekarnika.