kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Schabowy z mlecznej solanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schabowy w naszym kraju jest dość tradycyjny ale sposób w jaki ja go przyrządzam jest inny i to go wyróżnia. Kotlet jest zdecydowanie smaczniejszy od tradycyjnego schabowego choć wymaga większej pracy w przygotowaniu. Warto jednak się skusić .

Schabowy z mlecznej solanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowy z mlecznej solanki

 

Sposób przygotowania:

Schabowy z mlecznej solanki
Schab porcjujemy oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rozbijamy tak jak na tradycyjne schabowe. Mleko przelewamy do miski, dodajemy sól(w takiej ilości by mleko było naprawdę słone-musi to być jakby solanka) , pieprz czarny mielony i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy solankę i wkładamy do niej rozbity schab. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz. Następnie odcedzamy z solanki, panierujemy najpierw w bułce tartej. Jako rozmącamy z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni . Kotlety zanurzamy (każdy osobno) w jajku i smażymy na gorącym tłuszczu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 30 min. do nagrzanego do 180*C piekarnika.
Schabowy z mlecznej solanki
Etap 1 Plastry schabu oprószone solą i pieprzem.
Schabowy z mlecznej solanki
Etap 2 Z mleka i składników dodatkowych przygotowujemy solankę.
Schabowy z mlecznej solanki
Etap 3 Rozbity schab zanurzamy w mlecznej solance.
Schabowy z mlecznej solanki
Etap 4 Panierujemy schab w bułce tartej i jajku.