Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Schabowy z salsą mango na puree miętowo-cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dla eksperymentatorów w kuchni, tradycyjny schabowy ale w towarzystwie ekgzotycznej salsy z mango i orzeźwiającym Purée miętowo-cytrynowym

Schabowy z salsą mango na puree miętowo-cytrynowym

Składniki:

Schabowy z salsą mango na puree miętowo-cytrynowym

 

  • 4 kotlety schabowe
  • Salsa mango
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 2 małe pomidory
  • Garść kolendry (ewentualnie pietruszki)
  • ½ papryczki chilli
  • Sól, pieprz
  • Puree miętowo-cytrynowe
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • Garść mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Skórka otarta z ¼ cytryny

 

Sposób przygotowania:

Schabowy z salsą mango na puree miętowo-cytrynowym
Schabowe przygotowujemy tak jak lubimy, u mnie tylko posolone i popieprzone, obtoczone w jajku i bułce tartej. Przygotowujemy salsę: mango kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy ze skórki, kroimy w kostkę dodajemy do mango. Chilli i kolendrę siekamy dodajemy do pokrojonych pomidorów z mango, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Purée ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki zalewamy mlekiem i uzupełniamy wodą, tak aby płyny przykryły ziemniaki. Solimy (2 łyżeczki) – gotujemy aż ziemniaki będą miękkie tj. od 15 do 20 minut. Odcedzamy. Ziemniaki tłuczemy z dodatkiem masła soku i skórki z cytryny i miętą. Na talerzu układamy porcję purée, kotlet schabowy polany salsą z mango, talerz możemy udekorować świeżą mięta.