monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Schaby w sosie z nutką coli i goździka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Połączenie jest troszkę zaskakujące ale bardzo dobre i smacznie się razem komponują:-)

Schaby w sosie z nutką coli i goździka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schaby w sosie z nutką coli i goździka

 

  • 50 dag schabu bez kości
  • 1 jajko
  • 4 goździki
  • 1,5 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 100-150 ml coli
  • 1 łyżeczka mąki
  • 3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Schaby w sosie z nutką coli i goździka
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. lekko rozbić. Jajko wbić do miseczki, dodać sól czosnkową, pieprz i pokruszone w palcach goździki. Roztrzepać trzepaczką. Dodać colę i jeszcze raz wymieszać. Mięso wyłożyć do płaskiego naczynia, zalać marynatą ,owinąć folią spożywczą i zostawić na całą noc w lodówce.Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Do zalewy dodać szklankę wody, zamieszać i wlać na patelnię i dusić mięso do miękkości . Około 20-25 minut. Mięso zdjąć z patelni, sos przecedzić przez siteczko do miski. Mąkę wymieszać z 60 ml wody i dodać do przecedzonego sosu. Wymieszać. Na czystą patelnię wylać sos, zagotować. Dodać mięso i chwilę razem podgrzewać. Gotowe:-)
Schaby w sosie z nutką coli i goździka
Do jajka z przyprawami dolać colę i zalewą zalać mięso
Schaby w sosie z nutką coli i goździka
Mięso obsmażyć z obu stron na rumiano
Schaby w sosie z nutką coli i goździka
zalewę wymieszać ze szklanką wody i wlać na patelnię dusić mięso do miękkości