Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sękacz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie dużo pracy a ciekawe ciasto.

Sękacz

Składniki:

Sękacz

 

  • ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • polewa kakaowa:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Sękacz
Na stolnice wsypać mąkę, do środka wbić żółtka, posiekać margarynę, dodać proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 3 części i wstawić do lodówki. Do jednej części dodać kakao. Wyjąć ciasto z lodówki, po czym wyłożyć na blachę. Najpierw dać 1 ciasto jasne, na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto ciemne.
Na ciasto ciemne ubić z białek pianę z dodatkiem 1 szklanki cukru. Na pianę zetrzeć 2 jasne ciasto. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu polać polewą.
Polewa kakaowa wykonanie: Wszystkie podane składniki razem zagotować i wlać polewę na upieczone ciasto.

Tagi:

ciasto sękacz