Sposób przygotowania:
Sękacz
Na stolnice wsypać mąkę, do środka wbić żółtka, posiekać margarynę, dodać proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na 3 części i wstawić do lodówki. Do jednej części dodać kakao. Wyjąć ciasto z lodówki, po czym wyłożyć na blachę. Najpierw dać 1 ciasto jasne, na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto ciemne.
Na ciasto ciemne ubić z białek pianę z dodatkiem 1 szklanki cukru. Na pianę zetrzeć 2 jasne ciasto. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu polać polewą.
Polewa kakaowa wykonanie: Wszystkie podane składniki razem zagotować i wlać polewę na upieczone ciasto.
Na ciasto ciemne ubić z białek pianę z dodatkiem 1 szklanki cukru. Na pianę zetrzeć 2 jasne ciasto. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu polać polewą.
Polewa kakaowa wykonanie: Wszystkie podane składniki razem zagotować i wlać polewę na upieczone ciasto.