Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Seler naciowy z pomidorami i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Możesz zjeść na obiad lub na kolację

Seler naciowy z pomidorami i serem

Składniki:

Seler naciowy z pomidorami i serem

 

  • Na 4 porcje:
  • pokrojone w cienkie krążki (150 g) i szybko skropione sokiem z cytryny gałązki selera naciowego
  • 3 średnie (450 g) pokrojone w plasterki pomidory
  • 200 g pokrojonych na połówki czerwonych winogron
  • 100 g pokrojonego w grubą kostkę chudego lub półtłustego wilgotnego sera białego
  • 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
  • Suszone zioła prowansalskie
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Seler naciowy z pomidorami i serem

Wymieszaj w misce seler naciowy, pomidory i winogrona. Dodaj oliwę, zioła prowansalskie i sól i ponownie delikatnie wymieszaj. Posyp surówkę kostką białego sera.

Udekoruj surówkę listkami świeżej bazylii.


135 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.