kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Seler panierowany w serowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczna i zdrowa alternatywa dla schaboszczaka.

Seler panierowany w serowym sosie

Składniki:

Seler panierowany w serowym sosie

 

  • 40 dkg selera -korzeń
  • 13 dkg solonych orzeszków ziemnych
  • 10 dkg sera gouda
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek mąki
  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 sałata
  • 1 cebula
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • kilka plasterków cytryny

Sposób przygotowania:

Seler panierowany w serowym sosie
Seler obieramy i kroimy na cienkie plasterki.Wrzucamy go do lekko osolonej wody i gotujemy 8 minut.seler odsączamy.Mielimy orzeszki ziemne.Żółtka rozmącamy widelcem.selera panierujemy w 3 łyżkach mąki,żółtkach i orzeszkach.Bardzo mocno dociskamy panierkę.Z 2 łyżek masła i reszty mąki robimy zasmażkę.Powoli wlewamy do niej mleko i 1/2 szklanki wywaru z selera.Gotujemy jakieś 5 minut na małym ogniu po czym wrzucamy starty ser.Cały czas mieszamy póki ser się nie rozpuści.+++Sałatę rwiemy na małe kawałeczki.Siekamy cebulę i dodajemy ją do sałaty.Doprawiamy ocet sola i pieprzem oraz szczyptą cukru.Roztrzepujemy z olejem.Polewamy tym sosem sałatę i mieszamy.+++Na reszcie tłuszczu smażymy selera na złotobrązowy kolor.Podajemy selera polanego sosem serowym z sałatą.Dekorujemy plasterkami cytryny.świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami.(Seler jest też świetny z sosem pomidorowym czy pieczarkowym).Smacznego!!!