Sposób przygotowania:
Seler panierowany w serowym sosie
Seler obieramy i kroimy na cienkie plasterki.Wrzucamy go do lekko osolonej wody i gotujemy 8 minut.seler odsączamy.Mielimy orzeszki ziemne.Żółtka rozmącamy widelcem.selera panierujemy w 3 łyżkach mąki,żółtkach i orzeszkach.Bardzo mocno dociskamy panierkę.Z 2 łyżek masła i reszty mąki robimy zasmażkę.Powoli wlewamy do niej mleko i 1/2 szklanki wywaru z selera.Gotujemy jakieś 5 minut na małym ogniu po czym wrzucamy starty ser.Cały czas mieszamy póki ser się nie rozpuści.+++Sałatę rwiemy na małe kawałeczki.Siekamy cebulę i dodajemy ją do sałaty.Doprawiamy ocet sola i pieprzem oraz szczyptą cukru.Roztrzepujemy z olejem.Polewamy tym sosem sałatę i mieszamy.+++Na reszcie tłuszczu smażymy selera na złotobrązowy kolor.Podajemy selera polanego sosem serowym z sałatą.Dekorujemy plasterkami cytryny.świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami.(Seler jest też świetny z sosem pomidorowym czy pieczarkowym).Smacznego!!!