Sposób przygotowania:
Selery z szynką i warzywami
Selery umyć, cieniutko obrać i ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem mleka, osączyć na sitku. Gdy wystygną ściąć z nich wierzchołki i wydrązyć środki. Powstałe whłęienia skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaka ugotowac w łupinach, obrać i pokroić w drobną kostę. Dodać groszek i pokrojoną w krótkie paski wędlinę, obrane i pokrojone jałko, ogórki, cebulkę oraz troszke miąszku wydrążonego z selerów. Majonez wymieszać z oliwą, chrzane. Ok 1/3 odłozyć a resztę wymieszać ze składnikami. Przyprawić sałatkę pieprzem i solą, rozłozyć do przygtowanych selerów. Udekorować pozostałym majonezem oraz pomidorkami lub jajeczkami przepiórczymi.