MamaZuzi

MamaZuzi

Szef Kuchni
[Przepisów: 51]

Selery z szynką i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś dla wielbicieli selerów

Selery z szynką i warzywami

Składniki:

Selery z szynką i warzywami

 

  • 5 selerów korzeniowych średniej wielkości
  • pół szklanki mleka
  • 15 dkg szynki lub polędwicy w plasterkach
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 4-5 łyżek groszku konserwowego
  • jabłko
  • ziemniak
  • nieduża cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • po 2 łyżki majonezu i oliwy
  • czubata łyżeczka startego chrzanu
  • sok z cytryny
  • pieprz, sól

 

  • Do przybrania:
  • 5 ugotowanych na twardo jajeczek przepiórczych i kilka pomidorów koktajlowych

Sposób przygotowania:

Selery z szynką i warzywami
Selery umyć, cieniutko obrać i ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem mleka, osączyć na sitku. Gdy wystygną ściąć z nich wierzchołki i wydrązyć środki. Powstałe whłęienia skropić sokiem z cytryny. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaka ugotowac w łupinach, obrać i pokroić w drobną kostę. Dodać groszek i pokrojoną w krótkie paski wędlinę, obrane i pokrojone jałko, ogórki, cebulkę oraz troszke miąszku wydrążonego z selerów. Majonez wymieszać z oliwą, chrzane. Ok 1/3 odłozyć a resztę wymieszać ze składnikami. Przyprawić sałatkę pieprzem i solą, rozłozyć do przygtowanych selerów. Udekorować pozostałym majonezem oraz pomidorkami lub jajeczkami przepiórczymi.