Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Seppli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Seppli coś wspaniałego polecam !

Seppli

Składniki:

Seppli

 

  • 40 dkg ryż ugotowany,
  • 2 szt kostka rosołowa,
  • 20 dkg ser żółty edamski,
  • 3 szt jajko,
  • 1 łyżka ser żółty starty,
  • do panierowania bułka tarta,
  • do smażenia olej,
  • wg. uznania natka pietruszki,
  • do panierowania mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Seppli
Ryż ugotować w rosole, odcedzić i wystudzić. Wyłożyć do miski. Wbić 2 jajka, dodać starty ser i natkę pietruszki. Dobrze wyrobić (jeśli masa jest zbyt rzadka dodać bułkę tartą). Nabierać masę natłuszczoną dłonią, obtaczać w mące, rozbitym (ze szczyptą soli) jajku i tartej bułce. Usmażyć na słoty kolor i odsączyć na bibule jak pączki.