iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Serduszkowe bułeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bułeczki można zrobić tradycyjne, ale takie bardzo ładnie wyglądają i jakoś lepiej smakują :)

Serduszkowe bułeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serduszkowe bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Serduszkowe bułeczki
W ciepłym mleku rozrobić drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki, wymieszać rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko, płynny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, zagnieść gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Foremkę z otworami w kształcie serc delikatnie natłuścić z wyrośniętego ciasta odrywać malutkie porcje takie minimalnie większe od orzechów włoskich i nadziać jak pączki porcją marmolady, ciasto ułożyć w foremce tylko delikatnie spłaszczając w trakcie pieczenia samo się ułoży w foremce. Przygotowane bułeczki odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp 180-190 do 25min, po upieczeniu przestudzić i posmarować lukrem ja swój troszkę zabarwiłam aby ładnie odbijał na bułeczkach można też dodatkowo posypać posypką dekoracyjną.
Serduszkowe bułeczki
Ciasto po dokładnym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia
Serduszkowe bułeczki
Z wyrośniętego ciasta formować małe "pączki" i układać w formie
Serduszkowe bułeczki
Bułeczki po upieczeniu wyjąć z formy i polukrować