Sposób przygotowania:
Serduszkowy serniczek
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej zimną palmę, sól, żółtko i brązowy cukier. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć dno foremki w kształcie serca, drugą włożyć w woreczku foliowym do lodówki. Ciasto w foremce podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Śmietanę przelać do garnka. Dodać do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, cukier waniliowy, skórkę startą z całej cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej) i wyciśnięty z cytryny sok. Wszystko podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż czekolada się roztopi i wszystko się połączy. Masę lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do czekoladowej masy razem z serem ricotta, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do serowej masy, bardzo delikatnie wymieszać. Drugą połowę część ciasta wyjąć z lodówki i wyłożyć nim boki foremki z podpieczonym spodem. Wlać przygotowaną serową masę. Na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Serniczek piec w 180 stopniach przez 50-60 minut. Podawać po ostudzeniu.