Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Serduszkowy serniczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Serniczek w kształcie serca z sera ricotta, z płatkami migdałowymi.

Serduszkowy serniczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serduszkowy serniczek

 

Sposób przygotowania:

Serduszkowy serniczek
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej zimną palmę, sól, żółtko i brązowy cukier. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć dno foremki w kształcie serca, drugą włożyć w woreczku foliowym do lodówki. Ciasto w foremce podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Śmietanę przelać do garnka. Dodać do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, cukier waniliowy, skórkę startą z całej cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej) i wyciśnięty z cytryny sok. Wszystko podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż czekolada się roztopi i wszystko się połączy. Masę lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do czekoladowej masy razem z serem ricotta, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do serowej masy, bardzo delikatnie wymieszać. Drugą połowę część ciasta wyjąć z lodówki i wyłożyć nim boki foremki z podpieczonym spodem. Wlać przygotowaną serową masę. Na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Serniczek piec w 180 stopniach przez 50-60 minut. Podawać po ostudzeniu.
Serduszkowy serniczek
Ciasto zagniecione z mąki palmy soli żółtka i brązowego cukru.
Serduszkowy serniczek
Ser ricotta i żółtka dodane do czekoladowej masy.
Serduszkowy serniczek
Serowa masa wylana na podpieczony spód.
Serduszkowy serniczek
Masa serowa w foremce posypana płatkami migdałowymi.