Sposób przygotowania:
Serniczek na zimno OreoETAP 1:
Warstwa ciemna
Ciasteczka Oreo pozbawić środka białej masy i przełożyć do oddzielnej miski.
Ciemną cześć ciasteczek zmiksować blenderem lub pokruszyć do postaci „piasku”, następnie dodać rozpuszczone masło, wymieszać i podzielić na dwie części.
Pierwszą część wyłożyć dno tortownicy (średnica tortownicy 26 cm). Drugą część pozostawić na wierzch. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
ETAP 2:
Masa serowa
Masło utrzeć z cukrem pudrem, białą masą z ciasteczek, po trochu dodawać biały ser i sok z cytryny. Wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy serowej.
Całość wymieszać, dodać rozrobioną żelatynę w mleku i wylać do tortownicy. Wstawić do lodówki na 60 minut. Następnie na wierzchu wyłożyć drugą część ciasteczkową, ugnieść i wstawić do lodówki na około 30 minut.
ETAP 3:
Dekoracja
Na sztywno ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
ETAP 4:
Wierzch sernika udekorować bitą śmietaną i ciasteczkami .