Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Serniczek z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

pyszny sernik na zimno z wisniami

Serniczek z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serniczek z wiśniami

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyzek mąki
  • 6 łyzek cukru
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 300 ml smietany 30%
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyzeczki żelatyny fix deserowa dr. Oetkera
  • Reszta:
  • 1 kg wiśni
  • 4 łyżki żelfixu 2:1 dr. Oetkera
  • 0,5 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Serniczek z wiśniami
Biszkopt: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Masa: Przygotowac zelatynę i ostudzić. Smietanę ubic na wysokich obrotach na puch. Dodać cukier puder i serki. Zmiksować. Powoli wlewać zelatynę cały czas miksując. Rozłozyc na biszkopcie. Wiśnie umyc i wydrylować. Ugotowac z cukrem. Pod koniec dodać zelfix i wymieszać. Ostudzić. Rozłożyć na masie.
Serniczek z wiśniami
wisnie musimy przestudzic przed rozlozeniem na mase serowa