goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sernik jest pyszny i mięciutki

Sernik

Składniki:

Sernik

 

  • ciasto:
  • 1 szklanka mąka
  • 12 dag cukier
  • 12 dag masło
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
  • masa serowa:
  • 1 kg ser biały
  • 4 sztuki jaja
  • 4 sztuki żółtka
  • 1 szklanka cukier
  • 3/4 szklanka olej
  • 2 opakowania budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleko
  • Wierzch:
  • 4 sztuki białka
  • 1/2 szklanka cukier

 

Sposób przygotowania:

Sernik
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na lodówki na około 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Podpiekamy około 15 minut. Składniki na masę serowa dokładnie miksujemy. Masę przelewamy na ciasto i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. Pianę wykładamy na ser i pieczemy 10 minut. Smacznego!