IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny i smaczny serniczek - bardzo puszysty.

Sernik

Składniki:

Sernik

 

  • Ciasto:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 5 jajek
  • 1/4 margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Masa serowa:
  • 1kg sera białego trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 100 g rodzynek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Cukry, jajka oraz margarynę startą na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki. Wszystkie składniki dokładnie i szybko zagnieść. Rozwałkować i wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 28cm. Nakłuć widelcem i piec ok 15 min. w temp. 180°C
Białka oddzielamy od żółte. Żółtka ucieramy z serem, dodajemy 0,5 szklanki cukru oraz budyń i śmietanę. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy 0,5 szklanki cukru. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód ciasta i posypujemy rodzynkami. Ciasto ponownie umieszczamy w piekarniku na ok 40 min w temp. 180°C.

Smacznego !!