sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Sernik 6.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Można polać czekoladową polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Sernik 6.

Składniki:

Sernik 6.

 

  • składniki:
  • 1 kg sera półtłustego
  • kostka masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • rodzynki, skórka z pomarańczy
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik 6.
Ser zmielić dwa razy z masłem lub margaryną. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do sera. Dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, budyń. Wszystko wymieszać/ zmiksować. Z białek ubić pianę na sztywno i dodać do reszty składników. Na koniec dodać rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Blachę wysmarować masłem i posypać bulką tartą. Wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wylać masę serową. Ciasto pieczemy w 180-190 stopni C około 40-60 minut. Pamiętajmy żeby ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Smacznego.