Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Sernik a'la Monte

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Coś dla fanów deseru Monte. Czekoladowy sernik z dodatkiem Monte na pewno przypadnie do gustu każdemu dziecku.

Sernik a'la Monte Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik a'la Monte

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 500 g zielonego białego sera (może być z wiaderka)
  • ok. 250 g deseru Monte lub podobnego
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 op. dużego budyniu czekoladowego bez cukru
  • szczypta soli

Polewa

Sposób przygotowania:

Sernik a'la Monte

Ciasto

Mąkę przesianą przez sito zmieszać w z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Wystudzić.

Masa serowa

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem i dodawać zmielony biały ser, desery czekoladowe oraz proszek budyniowy. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 min. Studzić w wyłączonym piekarniku.

Polewa

Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i rozprowadzić po wierzchu wystudzonego sernika. Orzechy włoskie grubo posiekać i posypać nimi wierzch ciasta.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

Sernik a'la Monte
Sernik a'la monte w całości zaraz po wykonaniu