Sposób przygotowania:
Sernik a'la MonteCiasto
Mąkę przesianą przez sito zmieszać w z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Wystudzić.
Masa serowa
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem i dodawać zmielony biały ser, desery czekoladowe oraz proszek budyniowy. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy serowej i wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 min. Studzić w wyłączonym piekarniku.
Polewa
Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej i rozprowadzić po wierzchu wystudzonego sernika. Orzechy włoskie grubo posiekać i posypać nimi wierzch ciasta.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
SylaUla
Kuchnia MagdaLeny