Sposób przygotowania:
Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku i proszek do pieczenia, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.
3. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy.
4. Kakao, cukier i cynamon przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
5. Gotową polewą polewamy sernik i odstawiamy do zastygnięcia.
2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku i proszek do pieczenia, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.
3. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy.
4. Kakao, cukier i cynamon przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
5. Gotową polewą polewamy sernik i odstawiamy do zastygnięcia.