Sposób przygotowania:
Sernik botwinkowyETAP 1:
Krakersy dokładnie rozdrobnić. Wlać rozpuszczone, gorące masło i połączyć uzyskując konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na spód formy o średnicy 20cm. Dobrze dociskając dna.
Botwinkę pokroić jak najdrobniej. Smażyć na patelni, na odrobinie masła, dodając sok z cytryny. Powinna nieco zmięknąć. Odstawić, aby przestygła.
ETAP 2:
W misie miksera połączyć ze sobą zmielony twaróg i śmietanę. Dodać jajka i zmiksować.
ETAP 3:
Do masy twarogowej dodać przestudzoną botwinkę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Taką masę sernikową odstawić na pół godziny co jakiś czas mieszając, aby ser nabrał różowego koloru.
ETAP 4:
Ser z botwinką wyłożyć na przygotowany spód z krakersów. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 50min.
POLEWA ŚMIETANKOWA:
Śmietanę połączyć z pieprzem cytrynowym i solą. Po 50min, wyjąć sernik z piekarnika, rozsmarować polewę i piec przez kolejne 15min. Po tym czasie przestudzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Wierzch sernika posypać posiekanym, świeżym koperkiem. Smacznego!
agabi22
zbysiowa
Hrabina w kuchni
Mniam1
Weronika91
Mniam1