SUPERPRZEPIS

Sernik botwinkowy

  • 6
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Sernik botwinkowy Więcej zdjęć (3)

Sernik nie na słodko, ale w wytrawnej wersji. Dodatek botwinki sprawił, że nabrał pięknego, różowego koloru. Idealnie sprawdzi się na kolację, czy jako ciepła przekąska.

Składniki:

Sernik botwinkowy

SPÓD:

MASA SERNIKOWA:

POLEWA ŚMIETANKOWA:

Sposób przygotowania:

Sernik botwinkowy

ETAP 1:

Sernik botwinkowy
Botwinkę pokroić jak najdrobniej. Smażyć na patelni, na odrobinie masła, dodając sok z cytryny.

Krakersy dokładnie rozdrobnić. Wlać rozpuszczone, gorące masło i połączyć uzyskując konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć na spód formy o średnicy 20cm. Dobrze dociskając dna.
Botwinkę pokroić jak najdrobniej. Smażyć na patelni, na odrobinie masła, dodając sok z cytryny. Powinna nieco zmięknąć. Odstawić, aby przestygła.

ETAP 2:

Sernik botwinkowy
W misie miksera połączyć ze sobą zmielony twaróg i śmietanę. Dodać jajka i zmiksować.

W misie miksera połączyć ze sobą zmielony twaróg i śmietanę. Dodać jajka i zmiksować.

ETAP 3:

Sernik botwinkowy
Przestudzoną, usmażoną botwinkę dodać do masy sernikowej.

Do masy twarogowej dodać przestudzoną botwinkę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Taką masę sernikową odstawić na pół godziny co jakiś czas mieszając, aby ser nabrał różowego koloru.

ETAP 4:

Sernik botwinkowy
Ser z botwinką wyłożyć na przygotowany spód z krakersów. Wyrównać wierzch.

Ser z botwinką wyłożyć na przygotowany spód z krakersów. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 50min.

POLEWA ŚMIETANKOWA:

Sernik botwinkowy
Śmietanę dokładnie wymieszać z pieprzem cytrynowym i solą.

Śmietanę połączyć z pieprzem cytrynowym i solą. Po 50min, wyjąć sernik z piekarnika, rozsmarować polewę i piec przez kolejne 15min. Po tym czasie przestudzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Wierzch sernika posypać posiekanym, świeżym koperkiem. Smacznego!