Sposób przygotowania:
Wytrawny wielkanocny sernik
Wykonanie: Chrupkie pieczywo mielimy/rozdrabniamy wałkiem/ do momentu uzyskania pisaku. Następnie dodajemy roztopione masło i jajko. Całość dokładnie razem miksujemy i powstałą masą wylepiamy dno tortownicy ( o średnicy ok 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15-20 min w temp 180 stopni. Po upływie tego czasu tortownicę ze spodem wyjmujemy i studzimy. Ser mielimy/ przepuszczamy przez praskę 3 razy i łączymy w mikserze ze śmietaną, posiekanymi kaparami, koperkiem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Następnie doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Kiedy jest smaczne dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokrojonego łososia i paprykę. Gotową masę serową wylewamy na zimny podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy ok 50 min. Śmietanę doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Rozprowadzamy ją na górze gorącego sernika i pieczemy kolejne 10 -15 min. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy. Podajemy lekko przestudzony np. z ulubioną sałatką.
zbysiowa
Kraina Miodem Płynąc
ewrylka
Dziękuję serdecznie.
marietta